Najbolja dijeta (ishrana) 2020

Najbolja dijeta (ishrana) 2020


Koja je najbolja hrana današnjice?


U današnjem svetu izuzetno raznovrsnog izbora ishrane i hrane, ali i ogromne količine različitih informacija, čovek više nije siguran u šta da veruje, Šta je istina, Šta da jede, gde i šta da kupuje.

Odgovori su dostupni, samo ih treba potražiti. Nadamo se da će vam ovaj blog i serijal tekstova pomoći da razumete, spoznate i odlučite šta je najbolje za vas i vašu okolinu.


Svi tekstovi će biti potkrepljeni naučnim dokazima, raznim statistikama i činjenicama koje sami doktori i drugi istraživači iz sveta medicine, nutricionizma i ishrane predlažu dugi niz godina.

Najpoznatiji među njima su: Din Orniš (eng. Dean Ornish), Nil Bernard (eng. Neal Bernard), Colin Cembel (eng. T. Colin Campbell), Majkl Greger (eng. Michael Greger), Džon Mekdugal (eng. John McDougall), Kim Viliams (eng. Kim A. Williams), Kaldvel Eselstin (eng. Caldwell Esselstyn), Majkl Klaper (eng. Michael Klaper), Pamela Poper (eng. Pamela A. Popper) i drugi.


U blogovima ćemo pričati o sledećim temama:

 • Šta je zdrava hrana?
 • Koliko košta zdrava hrana?
 • Kada je meso zdravo a kada ne?
 • Koja je najbolja dijeta (ishrana) za mršavljanje?
 • Šta je najbolja ishrana za decu?
 • Šta je veganska ishrana i zašto se razlikuje od biljne?
 • Šta je sa mlekom i mlečnim proizvodima?
 • Bolesti 21. Veka.
 • Zašto hrana nije dovoljna za dug i funkcionalan život (Principi zdravog života)?
 • Koliko vežbanje utiče na mršavljenje?
 • Da li su jaja zdrava?
 • Koliko geni utiču na gojenje?
 • Zašto kalorije nisu kalorije?
 • Koliko je gojaznost rasprostranjena u Srbiji ?
 • Zašto dijete NE rade?
 • Empatija kao ljudska osobina 21. veka.
 • Industrija hrane-reklame, što više to bolje.
 • Hrana kroz istoriju, kada se sve promenilo?
 • Intervjui sa prirodnim lekarima.
 • Sport i zdrava ishrana.
“Naše mišljenje”


Svaka osoba na ovom svetu je odgovorna za svoj život i za živote ljudi, životinja i biljaka na planeti. Vaše mišljenje o svemu što je napisano je JEDINO VAŽNO. Svaku informaciju ili nedoumicu koju imate, proverite sa stručnjacima, zdravom logikom, i što većim brojem pitanja.


Ovaj blog zamišljen je upravo kao mesto na kom možete naći odgovore na pitanja sa kojima se najčešće susrećemo, savete iz našeg dosadašnjeg iskustva i putokaz ka izvorima u kojima možete doći do detaljnijih informacija o temama vezanim za zdravu ishranu i zdraviji život.


U našim tekstovima naćićete i dosta recepata, linkova ka drugim kulinarskim sajtovima i saveta kako da sve što želite, SAMI napravite kod vaše kuće. A ako nemate vremena ili niste u mogućnosti da se time bavite svakodnevno mi smo tu da Vam pomognemo. Naša porodična firma Bubaja proizvodi zdravu hranu, ili kako još radije kažemo, zdraviju hranu od druge slične hrane iz branše sokova, kaša, kolača i torti. Pritom, nismo sami - postoji još proizvođača zdrave hrane i proizvoda od zdrave hrane i što nas bude više to će Vama biti lakše da dođete do proizvoda i da još pristupačnijih cena. Upravo zato želimo da redefinišemo tržište zdrave hrane, uvedemo inovacije i promene, inspirišemo i podržimo širenje zdravih navika u ishrani i celokupnog zdravog  životnog stila. 
Šta je zdrava hrana?


To je hrana koja u sebi sadrži što veći broj vitamina, minerala, ugljenih hidrata, proteina i masti (nutritiva). Svi ovi sastojci su zdravi kada se nalaze u prirodnom NE prerađenom obliku. Mi smo ono što jedemo, naš organizam zavisi od hrane koju unosimo, a naš mozak kao najveći potrošač i najveći proizvođač misli i osećanja zavisi od kvalitetne hrane koja će mu dati kvalitetno gorivo za rad.


Koje su to konkretne namirnice to smo spomenuli u ovom blogu


Prava i zdrava hrana se nalazi na samom početku lanca ishrane ZA ljude. Što je ranije u lancu ishrane konzumiramo to je bolje za nas. Definitivno ne možemo da jedemo planktone ali možemo klice. 

Kada kažemo prava, mislimo na hranu koja ima početak (klijanje), rast, cvetanje, sazrevanje (plodova) i umiranje. 


Primer: Uzmimo dve poslastice, čokoladni keks i voćnu salatu. 

Čokoladni keks nigde ne raste on se pravi od prerađene prave hrane (pšenica uglavnom), dodaje se šećer iz prerađene repe, jedan deo se termički obradi (to je u određenim slučajevima dobro) i spakuje se u kutiju. Rok proizvoda je 1 godina, cena za 1 kg 400-600 rsd. Skoro da ne postoji nutritiva za organizam.

Voćna salata je voće koje raste, oprano, iseckano i posluženo. Rok proizvoda je 1-5 dana, cena za 1 kg, 50-200 rsd. Kompletna, fantastično izbalansirana nutritiva spremna za organizam.Vi odlučujete


I na kraju sve zavisi od Vas. Vodite se naukom i zdravim razumom. Ako pričamo o nezdravim namirnicama, proverite šta će se desiti ako samo tu namirnicu jedete 30 dana, ako pričamo o gojaznosti, šta će se desiti ako nastavite sa dosadašnjim načinom ishrane a šta ako je promenite, ako pričamo o bolestim 21. veka, slušajte šta kaže nauka koja je bez interesa.

Leave a comment

Please login or register to review